Zero waste w kuchni

Nasze Babcie umiały gotować tak, by nic się nie zmarnowało.
Może w Waszych domach używa się jeszcze takich przepisów, a może już odeszły w zapomnienie? Chcielibyśmy z Waszą pomocą stworzyć zbiór przepisów, które zainspirują młode pokolenie. Zapraszamy do tworzenia zbioru sprawdzonych przepisów na potrawy, które przygotowujecie bez resztek, albo właśnie z resztek i odpadów. Kiedyś Wielkopolanki z tego słynęły. To dziedzictwo jest teraz na wagę złota i bardzo trendy!

Przepisy wykorzystaliśmy do stworzenia kalendarza. 







To było wyjątkowe spotkanie, w którym uczestniczyli oszczędni amatorzy dobrego smaku, chcący podzielić się swoimi przepisami i Ci, którzy chcieli nauczyć się innego podejścia do przygotowywania posiłków. 🌍💚 Wspólne gotowanie i smakowanie to także świetna okazja by poznać osoby podobnie myślące o odpowiedzialnym podejściu do gotowania i lubiące kuchenne zajęcia !
Szefowa Bernadetta świetnie zorganizowała warsztaty. Zaczęła od podzielenia uczestników na zespoły i zaprezentowania "resztek" , które miały zostać zamienione w smaczne i zdrowe potrawy. Wcześniej krótko opowiedziała jak w pełni wykorzystuje produkty, które zazwyczaj lądują w koszu i porosiła uczestniczki o podzielenie się swoimi pomysłami na to, jak przygotować pyszne dania, wykorzystując całe warzywa i owoców, jak również jak kreatywnie wykorzystywać resztki jedzenia! 🍅🍆🍎 Nie zabrakło także praktycznych porad dotyczącymi minimalizowania odpadów, wybierania ekologicznych opakowań i zmniejszania negatywnego wpływu na środowisko. 💪🌱




Po zebraniu pomysłów stworzono menu, przydzielono zadania dla każdego zespołu i zabrano się do pracy! 
Potrawy wytrawne: 
Zespół pierwszy przygotował placuszki brokułowe.
  • 3 ziemniaki (400 g)
  • jedna większa łodyga brokuła (150 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta kminku
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia placków
  •  Ziemniaki obierz, zaś z łodygi brokuła odetnij twardą skórkę. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie dobrze odciśnij z wilgoci. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Kładź na nią po 1 łyżce masy, następnie spłaszczaj, aby otrzymać okrągły placuszek. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki staną się rumiane. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
 


Czipsy z obierek

SKŁADNIKI

  • OBIERKI Z 4 ŚREDNICH ZIEMNIAKÓW, IM DŁUŻSZE, TYM ZABAWNIEJ, ZIEMNIAKI WCZEŚNIEJ WYSZORUJ
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI JODOWANEJ
  • 1 ŁYŻECZKA CZARNEGO PIEPRZU


Pesto 







Składniki: 1 pęczek starej pietruszk ( lub nnych ziół , które straciły świeżość 1 ząbek czosnku (ale taki większy) 1 garść orzechów włoskich (można dać inne orzechy lub pestki dyni, ziarna słonecznika itp.) 1 łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki oliw lub oleju sól

Wszystko zmiksować lub utrzeć w moździerzu. 

Pasta 




Muffiny z  "czarnych" bananów

Składniki:
2 mocno dojrzałe banany,
2 szklanki przesianej mąki,
0,5 szklanki cukru,
1 szklanka mleka,
0,5 szklanki oleju,
1 jajko,

 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,

   kakao 
szczypta soli

Banany kroimy na mniejsze kawałki, po czym za pomocą widelca rozgniatamy. Można w tym celu użyć również blendera. Następnie dodajemy je do sypkich produktów po czym dodajemy jajko, olej, mleko, aromat waniliowy i nutellę. Dokładnie mieszamy. Papilotki wypełniamy ciastem zostawiając około 1 cm od brzegu, aby dać im swobodę w rośnięciu :) Muffinki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do suchego patyczka.



Cistka ze skórek bananowych 

Składniki

  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 banany, ekologiczne, tylko skórki (ok. 100 g), pokrojone na 2 cm kawałki
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 50 g groszków czekoladowych
    lub 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, posiekanej
Przygotowanie:
1). Skórki od bananów opłucz w zimnej wodzie, osusz i odetnij końcówki z obu stron. Skórki pokrój na mniejsze, ok 1 cm kawałki.
2). Do niewielkiego garnka wlej 150 ml wody, dodaj pokrojone skórki i daktyle. Przykryj pokrywką, ustaw ogień na niezbyty duży ( u mnie w skali 1-9 jest to 4) i duś przez 10 minut.3). Skórki i daktyle odsącz z płynu na sitku (płyn wylej), wystudź a następnie zblenduj na gładką papkę.
4). Do miski przełóż miękkie masło, ubij je przez minutę mikserem a następnie dodaj cukier, najlepiej w 3 partiach. Czyli dodajemy 1/3, miksujemy przez ok 2 minuty (cukier powinien się rozpuścić), druga porcja cukru – miksujemy i dodajemy ostatnią porcję. Cukier powinien być minimalnie wyczuwalny – jak weźmiecie odrobinę w dwa palce, kryształki powinny być prawie całkowicie rozpuszczone.
5). Do ubitego masła z cukrem dodawaj po jednym żółtku, zmiksuj do połączenia i dodaj kolejne – aż do ostatniego.
6). W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

Ciasto z czerstwego chleba 
SKŁADNIKI
  • 320 g czerstwego białego chleba
  • 1 l tłustego mleka
  • 150 g ciasteczek amaretti
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30-50 g cukru
  • 50 g kakao
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli i gałki muszkatałowej
  • PRZYGOTOWANIE
    1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
    2. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    3. Czerstwy chleb blendujemy na drobne kawałki i zalewamy ciepłym mlekiem. 
    4. Czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową kroimy w drobną kostkę.
    5. Gdy chleb nasiaknie mlekiem masę ponownie dokładnie mieszamy i zaczynamy dodawać suche składniki: cukier, szczyptę soli i gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę cynamonu, kakao.
    6. W następnym kroku do masy chlebowej wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło oraz jajka rozbełtane wcześniej widelcem lub trzepaczką.
    7. Następnie dodajemy rodzynki, czekoladę, kandyzowaną skórkę pomarańczową.
    8. Na koniec dodajemy rozdrobnione ciasteczka amaretti.
    9. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i przelewamy do formy, wyrównując dokładnie wierzch ciasta np. łyżką.
    10. Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. 
















Bajaderki









Drożdżowe bułeczki a'la chinkali ukryły w sobie farsz z ....
  • Ciasto:


    Farsz:
    ok 30-40 dkg zmielonego ugotowanego mięsa
    1 ugotowana mała marchewka
    cebula usmażona
    sól, pieprz, natka pietruszki
    bulion (rosół)
    czarnuszka
  • Składniki ciasta połączyć i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą. Ostawić na ok pół godziny lub więcej.

    Składniki farszu (zmielone mięso i marchewka, pokrojona drobno w kosteczkę cebula – podsmażona (cebulę podsmażoną możemy przepuścić przez maszynkę wraz z mięsem), sól, pieprz, natka pietruszki) połączyć ze sobą. Dodać około szklankę bulionu. Farsz ma być wilgotny (można dodać więcej bulionu).

    Wykrawać z ciasta większą szklanką koła i napełnić mięsnym farszem około łyżeczki. Zlepić pierogi do góry w takie sakiewki i troszkę zawinąć. 







Konfitura ze skórek arbuza - hit! 



SKŁADNIKI 
1,5 kg skórek arbuza (tylko biała część, bez zielonej)
3-4 szklanki cukru (lub cukier + miód)
1-3 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka mielonego zielonego kardamonu (lub cynamonu)
sok z 1-3 cytryn (lub limonek)
1 szklanka posiekanego miąższu z arbuza (można pominąć)
woda (lub przefiltrowany sok z arbuza)

PRZEPIS
Ze skórek arbuza odciąć (np. obieraczką do warzyw – bardzo cienko) zieloną część. Następnie posiekać skórki w drobną kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać wodą (lub przefiltrowanym sokiem z arbuza – ok. 1 cm ponad powierzchnię). Gotować na średnim ogniu, aż skórki staną się przeźroczyste (prawie jak galaretka) i miękkie. Zajmie to od 30 do 60 minut (zależnie od arbuza).

Następnie odcedzić skórki na sicie i zachować płyn, w którym się gotowały. W garnku zagotować płyn z cukrem, dodać ugotowane skórki, szklankę posiekanego arbuza i przyprawy. Gotować, aż konfitura zacznie gęstnieć (od 30 do 60 minut). Można użyć tłuczka do ziemniaków, aby (w czasie gotowania) rozgnieść część skórek. Konfitura jest gotowa, kiedy po nałożeniu łyżeczki na talerzyk nie będzie się rozlewać (tak samo jak tradycyjna konfitura).

Pasta do chleba z tego co zostało w lodówce: jajek, resztek wędlin.

















































































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

KONKURS

Społeczne Ogrody 5 zmysłów